Sigurd og U18-guttene vant siste kamp i EM

Det ble en perfekt avslutning med seier mot Slovakia i EM’s siste kamp. Dagen før gikk laget på en smell mot Ungarn men de revansjerte seg mot Slovakia. Vår egen Sigurd Lorange markerte seg gjennom hele turneringen med stort tempo, mange poeng og suveren straffeskyting – EM’s beste straffeskyter med 92,1% treff!

Vi gratulerer guttene med en meget god turnering.

 

Rapport fra NBBF etter siste kamp mot Slovakia:

 

Norge kjørte over Slovakia i de to første periodene og greide å holde unna i sluttminuttene.

U18 menn Norge – Slovakia 79-71

Med seieren på finaledagen i EM i Skopje vant de norske gutta fem av åtte kamper i mesterskapet, og sikret 13.- plass blant de 24 deltakende lagene.

De slo Portugal (80-79) og Polen (92-87) som havnet foran på resultatlista med henholdsvis 8.- og 10.- plass og hadde også satt Sveits (82-64) og Island (88-80) på plass før Slovakia måtte strekke våpen søndag.

Tapene kom i de to første kampene mot Romania (71-76) og Hviterussland (79-85), før Norge gikk på en smell mot Ungarn og ble slått 99-67.

– Vi er veldig godt fornøyd, men bortsett fra Ungarn-kampen hadde vi god mulighet til å vinne kampene vi tapte, og spesielt mot Romania som vi burde slått, sier Sigurd Lorange.

Rumenerne endte til slutt på 23.- plass av de 24 lagene i turneringen, etter at de søndag slo Albania 102-55 i kampen for å unngå nedrykk til C-gruppa.

 

Første lag med fem seire

Fem seire og flere seire enn tap (5-3) har ingen norske U18- eller U16-landslag verken på gutte- eller jentesiden klart tidligere.

99-årgangen som spilte U18-EM i fjor på Kypros vant riktignok alle sine fem kamper, men det var i C-gruppa og mot betydelig svakere motstand.

13.- plass er det derimot flere lag som greid bedre enn: 96-årgangen for gutter ble nummer 10 i U18-EM i 2014, den gang med tre seire og fem tap – seirene over Makedonia, Sveits og Danmark.

Dessuten tok guttas ’90-årgang 11.- plass i 2007 etter fire seire, over England, Irland, Luxembourg og Portugal.

Flere av dagens 2000-spillere vant tre kamper (3-5) i U16-EM for to år siden, og noen av dem også på 99-laget som endte med 4-5 i U16 året før.

 

– Internasjonale spillere

Derfor var verken trenere eller spillere overrasket over at de hevdet seg i midtsjiktet i B-EM og slo en kvartfinalist, og ingen følte heller at mesterskapet i Skopje var fullklaff.

– Jeg har hatt både ’99- og ’00-årgangen, og det er en stund siden norsk basket har hatt så gode årganger. Vi har veldig bra offensiv «firepower» og tre spesielt gode internasjonale spillere i Mikal (Gjerde), Tobias (Rotegård) og Sigurd (Lorange), fastslår coach Brent Hackman.

– Offensivt, vel å merke. Men på vårt beste er vi veldig gode, og jeg må bare gi kred til alle gutta. De har virkelig stått på og forsøkt å gjøre alt de er blitt bedt om. Ikke alt har gått like greit, men det har aldri vært noen «laps» i holdninger. Og når spillerne alltid yter sitt beste, kan ikke vi trenerne klage.

 

Kjørte tempo mot Slovakia

Mot Slovakia, som i gruppespillet blant annet hadde utklasset Danmark (88-50) og tapt knepent både for finalisten Slovenia (66-73) og kvartfinalist Sverige (73-81).

Med 214 cm lange Tomas Pavelka hadde de også mesterskapets suverent beste skuddblokker.

Det holdt ikke mot et norsk lag som kjørte tempo i de to første periodene, briljerte med ballbevegelse og lekre innspill og kunne gå til halvtidshvilen med ledelse 39-26.

På det meste var ledelsen oppe i 18 poeng (54-36) midtveis i tredjeperioden, men slovakene hentet inn mye av forspranget mot slutten av kampen.

Ett minutt før slutt var de nede i 3 poeng (74-71), men da senket Sigurd Lorange sin fjerde 3-poenger i kampen og så trygget Tobias Rotegård seieren med to presise straffekast som ga 79-71 med 27 sekunder igjen.

 

Beste straffeskytter

– Vi hadde veldig god flyt i spillet i to og en halv periode, og blir dobbelt så gode når vi får defensive stops. Når vi slipper å få scoring mot oss, er det mye lettere å sette fart opp i angrep. Da klarte ikke Slovakia å følge oss, konstaterte Sigurd Lorange.

Han ble norsk toppscorer med 18 poeng etter blant annet 4/5 på 3-poengere, og endte som EMs beste straffeskytter med 35 av 38 – 92,1 prosent.

– Jeg legger alltid straffeskyting inn i alle treninger. Ingen grunn til å kaste bort ekstra poeng der, sa lagkapteinen.

Mest effektive i det norske laget på avslutningsdagen var Tobias Rotegård og Christoffer Heggelund.

Tobias la 16 poeng og hadde 8 returer, 6 assists, 3 steals og null turnovers på sine 28 minutter. Christoffer endte på blant annet 17 poeng, 8 returer og 3 steals.

Mikal Gjerde hadde en roligere dag enn vanlig og ble holdt til 5 poeng, men bidro godt for laget med blant annet 8 returer og 3 assists.

I tillegg hadde Herman Nordeide en godt gjennomført kamp med smarte kutter og scoringer som ga 9 poeng, satte 3 av 4 straffer, hadde 5 returer og serverte 3 assists.

 

USA neste

Bøler-centeren Erik Borg er den eneste av spillerne som holder U18-alder også neste sesong, mens det var siste turnering i aldersbestemt basket for 2000-årgangen.

Tobias Rotegård og Mikal Gjerde skal nå til USA og spille High School-basket på øverste nivå.

Duoen vil etter all sannsynlighet også gå til NCAA-lag de påfølgende årene. Men kontakten med norsk basket og landslaget ønsker de å ha.

– Det er jeg veldig åpen til, og det er jo flere nå som spiller college og som kom hjem til seniorlandslaget i sommer, sier Tobias, som reiser 17. august til eventyret hos Oak Hill Academy i Virginia.

 

Håper på U20-landslag

Sigurd Lorange, som kommende sesong bytter BLNO-klubb i Bergen fra Frøya til Gimle, håper han får sjansen til å spille på et norsk U20-landslag i løpet av de neste sesongene.

– Det hadde vært gøy om disse to årgangene som har jobbet så målrettet og prestert i to år på rad kan få sjansen på et U20-lag. Så er det jo også Universiade-lag og seniorlandslag å satse på for å komme et steg videre, sier pointguarden som fortsatt er medlem av moderklubben Sverresborg og som i mai neste år skal forsøke å forsvare NM-tittelen i U19-klassen fra forrige sesong.

– Nå satser jeg på å fullføre videregående skole og å få en veldig god opplevelse med Gimle denne sesongen. Så er planen å spille collegebasket, presiserer Sigurd.

Brent Hackman regner med at Mikal Gjerde og Tobias Rotegård vil spille i USA «de fem-seks neste årene».

– Jeg håper de får spilt litt på lagene sine der borte, og uansett får de trene på veldig høyt nivå og på de rette tingene. Det viktigste for oss er at de kommer tilbake og bidrar på landslaget i årene fremover.

– På laget vi har her nå, har alle de øvrige tilknytning til BLNO-lag. Daniel (Sandven) og Erik (Borg) har ikke vært der, men skal til Frøya og Kongsberg nå. Det er en god utviklingsarena for disse spillerne, mener U18-sjefen som også er sportssjef i NBBF.

 

SØNDAGENS RESULTATER OG PLASSERINGENE I B-EM:
Finale: Nederland – Slovenia 86-57

Kamp om 3.- plass: Belgia – Estland 73-67

Kamp om 5.- plass: Tsjekkia – Hviterussland 80-78 (OT)

Kamp om 7.- plass: Sverige – Portugal 69-66

Kamp om 9.- plass: Israel – Ungarn 81-63

Kamp om 11.- plass: Bulgaria – Polen 85-83

Kamp om 13.- plass: NORGE – Slovakia 79-71

Kamp om 15.- plass: Island – Østerrike 86-55

Kamp om 17.- plass: Sveits – Makedonia 65-64

Kamp om 19.- plass: Luxembourg – Aserbajdsjan 57-53

Kamp om 21.- plass: Georgia – Danmark 80-64

Kamp om 23.- plass: Romania – Albania 102-55

 

Tekst: Arild Sandven  Foto: Astrid Hagland Gjerde

Lagt til av

Lag en kommentar

©2019 Sverresborg Idrettsforening. Laga av Oss.